Opis trase

Podrobnosti poti

Od Aljaževega doma do Doma Valentina Staniča pod Triglavom lahko gremo po dveh poteh: po Tominškovi poti ali po poti čez Prag. Tominškova pot je malo krajša, a bolj izpostavljena in zlasti v zgodnjem poletju zaradi strmih, zasneženih grap nevarna za neizkušene in slabše opremljene planince. Pot čez Prag je pol ure daljša, je pa zložnejša in je predvsem za sestop primernejša.

Čez Prag. Od Aljaževega doma do spomenika padlim partizanom gornikom. Od spomenika nadaljujemo pot po dnu doline proti Triglavski severni steni. Pot nas najprej popelje skozi bukov gozd, kjer se na desno odcepi pot čez Sovatno k Pogačnikovemu domu na Kriških podih, SPP pa po odprtem svetu zmerno vkreber ob Bistrici do razpotja. Pot naravnost pelje na preval Luknja, mi pa zavijemo levo, prekoračimo Bistrico in se po kratkem travnatem pobočju povzpnemo do razklanega pečevja V Planjicah. Prek pragov in dolgih polic, kjer nam pomagajo prijemni klini in žične vrvi, se tesno približamo sloviti Triglavski steni. Morda bomo v steni opazili navezo alpinistov, ki jo izdajo glasovi in udarci kladiva. Naša pot nas po obrobju stene zložno vodi proti zgornjim planotam. Globoko pod nami so Vrata. Po razpotegnjeni gredini mimo zadnjega rušja pridemo do pečevja, po katerem se ob pomoči žične vrvi in oprijemnih klinov povzpnemo do strmega gladkega skoka, imenovanega Prag ali Medvedova skala (1580 m). To je 10 do 15 m visoka gladka plošča, čez katero nam pomagajo splezati zelo gosto zabiti klini in žična vrv. Ime Medvedova skala pa je Prag dobil po medvedu, ki je baje pred mnogimi leti na begu pred trentarskimi lovci padel prek te skale in se ubil. S Praga zavijemo strmo navzgor proti stenam pod Begunjskim vrhom na levi, nato pa v desno čez široko kadunjo pod s. stenami Vzhodne glave (2314 m). Pot se dviga čez nekaj pragov in melišč; nad najvišjim pragom je ob poti studenec. Od tod se zopet obrnemo proti steni Begunjskega vrha, kjer se pot čez Prag združi s Tominškovo potjo. Kmalu smo pri Begunjskem studencu, od koder nadaljujemo k Domu Valentina Staniča.

Od Aljaževega doma v Vratih do Begunjskega studenca je 4 h 15, do Doma Valentina Staniča pod Triglavom pa 5 h. Pot čez Prag je uvrščena med zahtevna pota: pečevje pod Triglavsko steno, vzpon čez Prag, snežišča v grapah in pod steno.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti