Opis trase

Podrobnosti poti

Slovenska planinska pot (SPP) se začenja na odcepu Poti na okope od Streliške ceste pri h. št. 70 v Spodnjem Radvanju. Na začetku ulice je nameščen opozorilni napis. Z avtobusom mestnega potniškega prometa št. 6, ki vozi od ŽP do Pohorske vzpenjače, se peljemo do zadnje postaje na Radvanjski cesti pred priključkom na Streliško cesto. Napravimo nekaj korakov do Streliške ceste, potem levo do Poti na okope.

Za zadnjo hišo Poti na okope gremo po srednji poti mimo stebra električnega daljnovoda v gozd. Pot se rahlo vzpenja do 20 min oddaljene jase z zaselkom Habakuk, kjer so tudi gomilna grobišča s halštatskimi in antičnimi grobovi. Kmalu pridemo do table, ki opozori, da smo na območju gradišča Poštela (543 m); nastalo je v 8. stol. pr.n.š. Naselbina je bila konec starejše železne dobe opuščena, znova pa je oživela v pozni mlajši železni dobi. Naselje je bilo obdano s kilometer dolgim obrambnim nasipom, odkrili so temelje svetišča in več hiš iz obdobja od 4. stol. pr.n.š. do 4. stol. po n.š. Najdene keramične in kovinske predmete hranijo v mariborskem muzeju.

S Poštele vodi SPP na desno v gozd. Hodimo večinoma po globokih kolovozih, ki so ponekod precej strmi. Obdaja nas bukov, potem mešani in nazadnje smrekov gozd. Na poti opazujemo kamnine, značilne za vzhodno Pohorje; to so kristalasti skrilavci, blestniki, sljudovci in gnajsi. Pazimo na markacije, da ne zaidemo na stranske kolovoze in poti. Po uri vzpona od Poštele pridemo do smučišč na Mariborskem Pohorju. Odpre se lep razgled na Maribor in njegovo okolico. Po poti čez travnata pobočja ter mimo počitniških hišic in domov pridemo do zgornje postaje Pohorske vzpenjače in hotela Bellevue (1040 m). Od Spodnjega Radvanja 2 h 15.

Od hotela Bellevue napravimo nekaj korakov po asfaltni cesti do odcepa »Sprehajalne poti« proti Mariborski koči. Malo pod cesto je poznogotska cerkev sv. Bolfenka iz začetka 16. stol., ki je pomemben kulturni spomenik; leta 1952 je pogorela; Zavod za spomeniško varstvo Maribor jo je obnovil. Po »Sprehajalni poti« gremo do bližnjega Anžejevega križa; po desni poti je le nekaj korakov na bližnje Cigelnice (1147 m), kjer stoji 20 m visok razgledni stolp, ki ga je leta 1990 od PD Maribor Matica prevzela Pohorska vzpenjača in ga temeljito obnovila. S stolpa vidimo ves pohorski hrbet proti zahodu, Kozjak, Slovenske gorice, Dravsko in Ptujsko polje, Haloze, Boč, Donačko goro, Medvednico, lvanščico in druge vrhove v Hrvatskem Zagorju; zlasti lep pa je pogled na Maribor. SPP ne pelje mimo razglednika, temveč se pred njim spusti na cesto k Železničarskemu domu. Po cesti pridemo do Pohorskega doma; nasproti doma zavijemo po bližnjici skozi naselje počitniških hišic do ceste, po kateri smo kmalu pri Mariborski koči; do nje je od hotela Bellevue 45 min, čez Cigelnice pa nekaj minut več.

Od Spodnjega Radvanja do Mariborske koče je 3 h.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti