Povezane trase

Informacije o kraju

Pogačnikov dom na Kriških podih

Tel: 051 221319

Razgledi:

Od doma je izredno lep pogled na gore, ki obdajajo Kriške pode ter proti Trenti in gore nad njo. Na vzhodni strani se dvigata Stenar in Bovški Gamsovec, na jugozahodu pa se kaže Pihavec kot strma, stolpasta gora, katere zahodne stene padajo v grapo Belega potoka; tik pod domom leži Spodnje Kriško jezero; na jugu je dolina Trente s Sočo in naseljem Na Logu, levo nad njo vidimo greben z Velikim Špičjem ter Plaskim Voglom in v ozadju Krn, desno pa Srebrnjak in Bavški Grintavec; širši razgled proti zahodu zapira bližnji greben s Planjo in Goličico (lep razgled proti zahodu je s sedelca Preval med Razorjem in Planjo, odkoder vidimo Prisojnik, Mojstrovko, Jalovec, Pelce, Mangrt, Viš, Poliški Špik in ob dobri vidljivosti tudi naprej proti Dolomito m); na severni strani oklepajo Kriške pode mogočne stene Razorja, bližja pa sta vrhova Kriški rob in Križ.

Dostop:

Avto: gozdna cesta z Loga v Trenti po dolini Zadnjice do grape Belega potoka 2km, od tod do doma 4h; lokalna cesta iz Mojstrane do Aljaževega doma v Vratih 12km, od koder je tudi 4h.

AP Log v Trenti, Vršič, Kranjska Gora in Mojstrana; z Loga skozi Zadnjico in po grapi Belega potoka 4 do 5h; z Vršiča po južnih pobočjih Prisojnika, čez zahodno ostenje Razorja in sedelce Preval 6 do 7h; iz Kranjske Gore mimo Koče v Krnici iz čez Kriško steno 6 do 7h; iz Mojstrane skozi Vrata in prek Sovatne 6h30 (poleti vozi ob petkih, sobotah in nedeljah avtobus iz Mojstrane v Vrata).

Vrh Razor (2601 m)

Razor (2601 m) je izredno lepo oblikovan vrh v Razorjevi gorski skupini, kjer je tudi najvišji. Razorana s. stena strmo pada v zatrep Krnice. Z. stena se dviga nad zatrepom doline Mlinarice, proti jz. se z Razorja spušča greben v dno doline Soče, v katerem so najbolj znani vrhovi Planja, Kanceljni in Goličica, v. ostenje pa se dviga nad planoto Kriških podov. Razor je grajen iz skoraj vodoravno ležečih dachsteinskih apneniških skladov, ki so pripomogli k izoblikovanosti vrha v podobi piramide. Najlepši pogled na Razor od daleč je iz Kranjske Gore in z vršiške ceste nad hotelom Erika ter iz Zadnje Trente, z bližine pa s Kanjavca, od koder se vidi kot prava ostrica.

Prvi je bil na Razorju botanik dr. Otto Sendtner iz Mnchna leta 1842; povzpel se je iz Zadnjice prek Kriških podov. Leta 1888 je steno preplezal dr. Kugy z vodnikom Andrejem Komacem; ta smer se imenuje po dr. Kugyju. Čez s. steno je speljanih več plezalnih smeri.

Z Razorja je zelo obširen razgled na vse strani, ob čistem ozračju do Dolomitov in Visokih Tur. Posebno lepo vidimo bližnje vrhove in doline: Triglav na jv. strani, dolino Trento, Prisojnik v bližini, dolino Pišnice in Kranjsko Goro ter Škrlatico in Martuljkovo skupino s Špikom na severu.

Žig in vpisna knjiga sta v skrinjici na vrhu Razorja. PD Radovljica.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti