Povezane trase

Informacije o kraju

Pogačnikov dom na Kriških podih

Tel: 051 221319

Razgledi:

Od doma je izredno lep pogled na gore, ki obdajajo Kriške pode ter proti Trenti in gore nad njo. Na vzhodni strani se dvigata Stenar in Bovški Gamsovec, na jugozahodu pa se kaže Pihavec kot strma, stolpasta gora, katere zahodne stene padajo v grapo Belega potoka; tik pod domom leži Spodnje Kriško jezero; na jugu je dolina Trente s Sočo in naseljem Na Logu, levo nad njo vidimo greben z Velikim Špičjem ter Plaskim Voglom in v ozadju Krn, desno pa Srebrnjak in Bavški Grintavec; širši razgled proti zahodu zapira bližnji greben s Planjo in Goličico (lep razgled proti zahodu je s sedelca Preval med Razorjem in Planjo, odkoder vidimo Prisojnik, Mojstrovko, Jalovec, Pelce, Mangrt, Viš, Poliški Špik in ob dobri vidljivosti tudi naprej proti Dolomito m); na severni strani oklepajo Kriške pode mogočne stene Razorja, bližja pa sta vrhova Kriški rob in Križ.

Dostop:

Avto: gozdna cesta z Loga v Trenti po dolini Zadnjice do grape Belega potoka 2km, od tod do doma 4h; lokalna cesta iz Mojstrane do Aljaževega doma v Vratih 12km, od koder je tudi 4h.

AP Log v Trenti, Vršič, Kranjska Gora in Mojstrana; z Loga skozi Zadnjico in po grapi Belega potoka 4 do 5h; z Vršiča po južnih pobočjih Prisojnika, čez zahodno ostenje Razorja in sedelce Preval 6 do 7h; iz Kranjske Gore mimo Koče v Krnici iz čez Kriško steno 6 do 7h; iz Mojstrane skozi Vrata in prek Sovatne 6h30 (poleti vozi ob petkih, sobotah in nedeljah avtobus iz Mojstrane v Vrata).

Vrh Bovški Gamsovec (2391 m)

Bovški Gamsovec (2392 m) je izrazit vrh v grebenu, ki se vleče od Pihavca proti Stenarju. Proti Bukovlju v zgornjem koncu doline Vrat padajo strme stene in travnata pobočja, na drugi strani proti visokogorski kraški planoti Kriški podi pa kratko razbito pečevje. Na s. se z vrha znižuje greben proti prevalu Dovška vratca, na j. pa proti Luknji.

Z vrha je prelep razgled, zlasti na bližnjo okolico. Od tod je najlepši pogled na Triglav in na mogočno, prek 1000 m visoko njegovo sevemo steno, na nasprotno stran pa na prostrane razbrazdane Kriške pode s tremi jezerci in Pogačnikovim domom, četrto pa je vedno pod snegom. Okrog Kriških podov se od v. proti z. zvrstijo Stenar, Križ, Kriški rob, Razor, Planja, Kanceljni, Goličica, Glava pod Planjo in Šplevta na j. strani Spodnjega Kriškega jezera.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti