Številka žiga: 30

Povezane trase

Informacije o kraju

Koča na Dobrči

Tel: 041 913425

Razgledi:

Od koče je izreden razgled na vse strani, razen proti severu. Proti vzhodu vidimo najprej Kriško goro in Storžič, za njima pa vrhove Kamniških Alp; na jugovzhodu se dviga Posavsko hribovje, pred njim je obsežna Ljubljanska kotlina, za katero se širi notranjsko hribovje do Snežnika in Javornikov; na jugu je ob vznožju Dobrče planota Podgora med Tržičem in Begunjami z lepimi vasmi, za njo pa se širi gorenjska ravnina od Šmarne gore do Jesenic s Kranjem, z Radovljico, Bledom in drugimi kraji; gorenjsko ravnino obrobljajo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško pogorje, Jelovica in Pokljuka; v smeri proti jugu vidimo Lubnik, Blegoš, Porezen in Ratitovec; na zahodu je za Jelovico in Pokljuko obširna panorama Julijcev s Triglavom; razgled proti severu zakriva vrh Dobrče; če se povzpnemo na vrh, se odpre lep pogled tudi na Karavanke z Begunjščico in Stolom, dolino proti Ljubelju in na Košuto.

Dostop:

Avto: gozdna cesta iz Brezij pri Tržiču na Bistriško planino 3km, od koder je do koče 1h30; iz Zadnje vasi ob lokalni asfaltni "podgorski cesti Tržič-Begunje na Gorenjskem po gozdni cesti do kraja Hibje 4km, od koder je do koče 1h15, ali s Hibja še naprej po gozdni cesti do obračališča 4km, od koder je do koče 30 minut; iz Slatne ob lokalni asfaltni "podgorski cesti Tržič-Begunje na Gorenjskem 2h30.

AP Tržič, Begunje na Gorenjskem: iz Tržiča po SPP 3h; iz Tržiča po cesti skozi vas Brezje do konca vasi Hudi graben, od tod po gozdni poti čez Hibje, 3h30; iz Tržiča (naselje Ravne) čez Bistriško, Breško in Lešansko planino 3h; iz Begunj po podgorski cesti do Slatne in naprej po označeni poti 3h.

Vrh Dobrča (1634 m)

Dobrča (1634 m) je plečata gora v z. delu Kamniških in Savinjskih Alp. Na j. se strmo dviga nad gorenjsko ravnino, na v. in jv. je globoka dolina Mošenika, na z. strani pa dolina Draga. Na s. jo povezuje prečni hrbet z Begunjščico in Karavankami. Grajena je iz triasnih apnencev. Večinoma je poraščena z gozdom, vmes pa so tudi obširne planine in senožeti. Najprimernejši dostop od Koče na Dobrči je čez Podgorsko planino 30 min. Z vrha je lep razgled na Kamniške in Savinjske Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Ratitovec, Porezen, Škofjeloško hribovje, gorenjsko ravnino od Jesenic do Šmarne gore in na Posavsko hribovje.


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti

Vaši komentarji