Številka žiga: 09

Povezane trase

Informacije o kraju

Dom na Uršlji gori

Tel: 051 612586

Razgledi:

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko in Posavsko hribovje; proti jugu so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina planina, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline; od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina; na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami; v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico; na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino.

Dostop:

Z avtom do parkirnega prostora pri tovorni žičnici, od koder je do doma 30 minut: po lokalni cesti iz Slovenj Gradca skozi Podgorje do zaselka Plešivec, naprej gozdna cesta, 23km (asfalt do Sv. Duha, 7k m) in po lokalni cesti z Raven na Koroškem skozi Kotlje do Koče na Naravskih ledinah, naprej gozdna cesta, ki se priključi gozdni cesti iz zaselka Plešivec, 15km (asfalt do kmetije Šrotnek, 5k m).
AP Slovenj Gradec, Mežica, Žerjav, Črna na Koroškem;
ŽP, AP Ravne na Koroškem, Prevalje, Šoštanj: iz Slovenj Gradca po SPP 4h30; z Raven mimo Smučarske koče in po Kozjem hrbtu 3h; z Raven skozi Kotlje in mimo Ivarčkega jezera do sedla, kjer se priključi na pot iz Slovenj Gradca, 4h; s Prevalj čez Kot ali Podkraj 4h; iz Mežice čez Sv.Lenart 4h30; iz Žerjava mimo Koče na Naravskih ledinah 3h; iz Črne skozi Javorje in mimo Križana 3h30; iz Šoštanja skozi Zavodnje in mimo Andrejevega doma na Slemenu 7h (ob delavnikih vozi do Zavodnja avtobus).

Vrh Uršlja gora (1699 m)

Uršlja gora (1699 m), staro ime Plešivec, je najvzhodnejši vrh v Karavankah, ki se še dviga nad gozdno mejo. Ime Plešivec je gora dobila po travnatem vrhu, zato se od juga vidi, kot bi bila plešasta. Ime Uršlja gora pa ima po gotski cerkvi sv. Uršule, ki so jo leta 1602 zgradili kmetje iz okoliških krajev na pobudo tedanjega ljubljanskega škofa Tomaža Hrena. Prebivalci Mežiške doline jo imenujejo le Gora. Grajena je iz apnencev in dolomitov, vmes pa so plasti skrilavcev in laporjev.

Gora je z vseh strani precej strma in daje zaradi svoje osamelosti mogočen vtis. Vsa pobočja so porasla, le na s. strani pod vrhom je pečevje s steno Šmohorca, v kateri je nekaj zahtevnih plezalnih smeri. Pod 1200 m so po pobočjih samotne kmetije, nekaj pa jih je bilo po 2. svetovni vojni opuščenih. Na UršIji gori rastejo nekatere značilne alpske rastline, med njimi zelo redka kortuzovka ali rdeči zvonček (v Sloveniji le še na Peci in v Hudi luknji). Ruševci pa so posebna značilnost živalskega sveta. Na vrhu stoji visok stolp z RTV in telekomunikacijskimi antenami, zraven pa je poslovna stavba z napravami. Na robu nad planinskim domom pa je spomenik koroškim borcem, ki so padli v bojih za Koroško v letih 1918 in 1919.

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na v. in jv. ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Mislinjo, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko, Posavsko hribovje; proti j. so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina, za Belimi Vodami vidimo tudi košček Zgornje Savinjske doline okrog Mozirja; od jz. proti sz. se zvrstijo Savinjske Alpe z Ojstrico, Raduha, Olševa, Peca in Svinška planina; na s. leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami, v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero in Kotlje, naprej Preški vrh in Selovec, zadaj pa Strojno, Černeško goro in Golico; proti sv. se kaže delček Dravske doline z Dravogradom in Košenjak nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom in Visoke Ture z Grossglocknerjem.

Slike


TočkeTrasaKočeVrhoviPoti