Opis trase

Podrobnosti poti

Pot na Menino nadaljujemo po glavni cesti proti Kamniku oziroma po Attemsovem trgu do prve stranske ceste, ki zavije levo proti vznožju Menine. Po 5 min. pridemo do kapelice, tam pa se na desno odcepi gozdni kolovoz. Po kolovozu smo kmalu na razpotju, na katerem zavijemo na levo pobočje nad potočkom. Smerna tabla nam pove, da je do Doma na Menini 2 h 45 min. Precej strmo po pobočju se dviga slab kolovoz. Ko se približamo v. robu, strmina popusti. Nad potjo se beli obnovljeno stebrasto kužno znamenje iz 17. stol. Z v. pobočja se nam pokaže Zadrečka dolina. Kolovoz se še naprej vzpenja, iglasti gozd prehaja v mešanega. Po 45 min. vzpona pridemo na razpotje: leva pot gre proti Šemprimožniku, desna do nekaj korakov oddaljene obnovljene cerkve sv. Florijana, ki stoji na razglednem pomolu na s. pobočju Menine (743 m). Cerkev je bila prvič omenjena leta 1426. Odpira se izjemno lep pogled na Gornji Grad ob vznožju, na Lepenatko in Veliki Rogatec na z., na Radmirje in Tirske peči na s., na Hom med Savinjsko in Zadrečko dolino, na Bočno in Šmartno ob Dreti v Zadrečki dolini ter na Dobrovlje nad njo. Od cerkve se vrnemo na razpotje, od tam pa zložno po kolovozu pod travnatim pobočjem na levi. Ko po 5 min. pridemo na razpotje, zavijemo levo po travnatem pobočju navzgor. Ko prečkamo gozdno cesto Bočna–Menina, se že približamo Šemprimožnikovi domačiji, Florjan pri Gornjem Gradu 44. Iz Gornjega Grada do nje je 1 h.

Takoj za hišo zavijemo po stezi po travnatem pobočju nad hišo. Po nekaj minutah prečkamo cesto in gremo po vlaki naravnost navzgor proti veliki smreki, na kateri je že od daleč vidna markacija; tam pridemo v gozd. Pot po iglastem gozdu je po večini precej strma. Po 30 min. od Šemprimožnika prečkamo gozdno cesto, potem pa se po ravnem kolovozu bližamo strmini, ki je bila pred 20 leti še travnik, zdaj pa jo zarašča mlad gozd. Pot zavije strmo navkreber. Po 20 min. od prejšnje gozdne ceste spet prečkamo drugo gozdno cesto. Nekaj korakov nad cesto se pot zravna in se obrne proti z. do bližnjega razpotja planinskih poti; tam se ji priključi pot iz Gornjega Grada čez Borovnico. Po nekaj minutah je novo razpotje: desna pot pelje mimo Jespe do Doma na Menini (1 h 15), leva s TV pa čez Ovčji stan (1 h).

Steza se precej strmo vzpenja po s. pobočju Vetrnika (1446 m), kjer iglast gozd prehaja v mešanega. Po 10 min. spet prečkamo drugo gozdno cesto, ki pelje levo na Petelinjek (1451 m), desno pa do ceste Bočna–Menina. Steza se še naprej vzpenja, ko pa čez nekaj minut pridemo v redek iglasti gozd, se priključimo kolovozu. Še vedno se dvigamo po pobočju Vetrnika; kmalu v bližini zagledamo njegov vrh. Na v. strani vrha stopimo na planino Ovčji stan; od zadnjega razpotja je 15 min. Na j. strani zagledamo v bližini vrh Špic (1499 m) z radioamatersko postojanko. Steza se zvija na v. strani Vetrnika proti bližnjemu robu; levo se dviga vrh Petelinjeka. Po dvakratnem prečkanju lese smo na robu s prehodom med planino Ovčji stan in Gospodnjo planino. Steza se po z. pobočju vrha z radioamaterskim stolpom zvije proti jugu. Na desni že vidimo cesto iz Bočne na Menino. Po nekaj minutah smo na j. robu planine, od koder zagledamo pastirsko kočo in Dom na Menini. Po stezi se spustimo do ceste in doma.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti