Opis trase

Podrobnosti poti

Pri hotelu Lipa nas kažipot usmeri po ulici Podpeška pot skozi novo naselje do njegovega roba. Steza po travnatem pobočju, s katerega je lep pogled na Mežico, nas popelje k domačiji Smrečnik, potem pa gremo po kolovozu skozi gozd in ob robu gozda do domačije Grauf, Podkraj pri Mežici 37 (710 m). Iz Mežice do te domačije je 45 min. Stara lesena koroška hiša in kašča sta zavarovani kot kulturna spomenika. Podkraj pri Mežici, 700 m, 130 preb., je razloženo naselje samotnih kmetij med Mežico in državno mejo. Od Graufa gremo po cesti navzgor na sz. pobočje Štalekarjevega vrha z urejenimi smučišči. Kolovoz se začne strmo dvigati po sz. gozdnatem pobočju Jesenika (1199 m); zaradi strmine se ga je prijelo ime »Štenge«. Kolovoz nas pripelje na preval Vrh šteng (1024 m), kjer je razpotje gozdnih cest: z desne je cesta iz Podkraja pri Mežici, z leve pa iz Podpece pri Črni. Po srednji cesti pridemo v 10 min. skoraj po ravnem do nekdanje obmejne stražnice Trčóvo (1022 m) na desni strani ceste. To je zdaj Dom šoferjev in avtomehanikov Koroške. Iz Mežice smo hodili 1 h 45.

Nekaj korakov naprej nas kažipot »Dom na Peci« usmeri s ceste na slab gozdni kolovoz. Že po petih minutah ga zapustimo po poti, ki se odcepi na levo in se zložno vzpne po gozdnatem pobočju. Približamo se državni meji. Z roba gozda zagledamo na desni travnike in domačijo Rišperk na avstrijski strani. Ob robu gozda se vzpnemo do gozdne ceste in jo prečkamo. Steza se po minuti dvigne do širše poti, ki pride z desne. Kažipot nam pokaže levo. Po lepi poti pridemo v 10 min. spet do gozdne ceste. Cesto prečkamo, potem pa se v okljukih že tretjič vzpnemo do gozdne ceste, ki jo dosežemo v nekaj minutah. Po njej napravimo nekaj korakov v desno, potem pa zavijemo po stezi navzgor na vzhodno pobočje Pece. Ovinkasta steza nas pripelje na počivališče s klopmi pri spomeniku gasilcu Jožetu Šeglu, ki se je med gašenjem gozdnega požara 15. julija 1958 smrtno ponesrečil na tem kraju. Od nekdanje stražnice Trčóvo smo hodili 45 min.

Od spomenika nadaljujemo po široki, precej položni poti po vzhodnem pobočju Pece. Pod potjo so zelo strma skalnata pobočja, imenovana Najbrževe peči, vendar jih ne vidimo. Po nekaj minutah pridemo na slabo gozdno cesto in po njej v 10 min. do Tomaževe koče (1345 m) tik pod cesto. Tam nam kažipot pove, da je do Doma na Peci še 45 min. Nekaj korakov naprej je razpotje, na katerem se nam pridruži planinska pot iz Črne mimo Miheva. Od tod naprej se kamnit kolovoz zelo strmo vzpenja, saj moramo premagati več kot 300 višinskih metrov. Ko se pod skalami že bližamo v. hrbtu Male Pece, zagledamo planinski dom, potem pa smo kmalu pri njem.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti