Opis trase

Podrobnosti poti

Z Velikega Javornika se po gozdnem kolovozu spustimo do ostankov nekdanje italijanske vojašnice Fortin in levo mimo nje do gozdne ceste; z vrha je 15 min. Po precej ravni cesti na j. pobočju Velikega Javornika, poraslem z bukovim gozdom, gremo proti jv. Po 20 min. se na desno odcepi slaba gozdna cesta pod Veliki Kožljek (1240 m), TV pa nadaljuje po levi, boljši cesti, ki se obrne proti sv. okoli Debelega vrha. Po 15 min. smo pri neoskrbovani lovski koči, na kateri je tabla »Koča Kožljek«. Pri koči je vodnjak s kapnico. Pot nadaljujemo po cesti, ki se najprej zložno spušča do nekaj minut oddaljenega in z zapornico zaprtega odcepa nove gozdne ceste na levo. Kažipot usmeri TV po desni cesti, ki se bolj strmo spusti proti j. do odcepa gozdne ceste pod Mali Kožljek (1111 m); od koče Kožljek je 20 min. TV pelje po levi cesti proti v. Strmo sestopamo do dveh počitniških hišic na levi strani in do cestnega križišča, do katerega smo hodili 20 min. Na križišču zavijemo desno proti j. in po 10 min. pridemo do naslednjega križišča, od tam pa gremo spet desno do 10 min. oddaljene majhne jase z lepo obnovljeno gozdarsko hišo »Debeli kamen«, ki sodi v naselje Trnje na v. robu Pivške kotline. Z Velikega Javornika je nekaj manj kot 2 uri.

Od Debelega kamna gremo po cesti naravnost proti j. mimo odcepa na levo do nekaj več kot 10 min. oddaljenega razpotja, na katerem zavijemo na levo gozdno cesto. Dokaj ravna cesta po mešanem gozdu nas v 20 min. pripelje na Javorniško cesto iz Postojne na Mašun, ki smo jo zapustili pri vzponu na Veliki Javornik. Zavijemo levo do nekaj minut oddaljenega razpotja Kriva veja, na katerem se obrnemo proti jv. in gremo do 15 min. oddaljene »Nove hiše«, kapelice in razpotja. Na hiši je tablica Palčje 67. Poleg nje je še gozdarska hiša. Pri kapelici gremo naprej po desni cesti; po 10 min. se na levo odcepi stranska gozdna cesta, TV pa pelje po lepši na desno. Po 10 min. se na desno odcepi gozdna cesta pod Jeplenči vrh, mi pa nadaljujemo po levi mimo majhne jase na v. strani Debele gore (1076 m), na kateri stoji »Stara hiša«. Nekdaj je bil to dvorec, sodeč po letnici na kamniti ograji pri vhodu, zgrajen leta 1923; dvorec zdaj počasi obnavljajo. Po cesti smo v 20 min. od »Stare hiše« na križišču cest Vrh Korena (882 m). Tam je večja jasa, na kateri so še vidni ostanki nekdanjih italijanskih vojaških objektov. Ob križišču je večja gozdarska hiša, na nasprotni strani pa spomenik ob grobu treh borcev NOV, ki so 23. junija 1944 padli na tem kraju. Desna cesta pelje v kraj Palčje in naprej proti Pivki, leva pa proti vzhodu do Mašuna. Od Debelega kamna na Vrh Korena je približno 1 h 30 min.

Po precej ravni gozdni cesti pridemo v manj kot uri do cestnega križišča in do obnovljene lovske hiše v Jurjevi dolini, kjer je sedež lovskega nadzornika za širše območje Snežniške planote. Tam je tudi gojitveno lovišče. Lepa jasa je primerna za počitek. Od lovske hiše gremo po cesti, ki pelje naravnost. Na levi opazimo globoko dolino, poraščeno z gozdom. Pridemo na majhno jaso, naša pot pa nadaljuje naravnost po glavni gozdni cesti, ki se po iglastem in mešanem gozdu zvija v smeri proti jv. Čez nekaj več kot uro smo na razpotju Križišče, imenovanem tudi »Veksel«. Tam je gozdarska hiša in na njej piše »Veksel 1108 m«. Kažipot na razpotju pove, da je v Palčje 16 km, na Mašun 6 km in na Vrh Korena, od koder smo prišli, pa 9 km.

S Križišča gremo po desni cesti v smeri proti j. na Mašun. Kmalu smo na razpotju; nadaljujemo po levi cesti. Smo na območju Dedne gore (1293 m), ki se dviga na desni strani, in Sladkega vrha (1175 m) na levi. Po 25 min. od Križišča je novo razpotje; desna cesta zavije pod Dedno goro, TV pa nadaljuje po levi, »glavni« cesti. Do Mašuna je še več odcepov stranskih cest in kolovozov. Markacije TV nas varno vodijo skozi po večini iglaste gozdove. Pridemo na območji vrhov Strgarija (1254 m) na desni in Flajšerca (1049 m) na levi. Po uri in četrt od Križišča se svet odpre in pred nami je prostrana jasa z naseljem Mašun; zložno se spustimo vanj. Gremo naravnost proti glavnemu razpotju v središču naselja.

Fotografije ob poti


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePlaninske poti