Lokacija žiga

Žig TV je v gostilni Planina, Sveta Planina 23, 1420 Trbovlje.           

Povezane trase

Opis kraja

SVETA PLANINA, 1011 m, je vrh v osrednjem delu Mrzliškega pogorja. Tik pod vrhom sta gostilna Planina in božjepotna Marijina cerkev, zgrajena v 16. stoletju. Gostilna, prej je bil to Rudarski planinski dom Franca Šalamona, je v lasti Rudnika Trbovlje, v najemu pa jo ima Miran Jurše; telefon: 03/562 22 17.

Sveta Planina, več kot 600 m, 78 preb., se imenuje tudi naselje samotnih kmetij na j. pobočjih Svete planine in Javorja.

Sveta planina je zelo obiskana izletniška točka. Na j. vidimo Trboveljsko dolino s Trbovljami, za njo Kum. Na z. se zvrstijo Zasavska sveta gora, Slivna in Limbarska gora, na obzorju pa se dvigajo Julijske Alpe. Na sz. je tik pred nami Javor, za njim Čemšeniška planina, zadaj pa Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke. Na s. strani vidimo del Savinjske doline, Goro Oljko, Paški Kozjak in Pohorje. Če se ozremo proti vzhodu, vidimo Golavo, Homič, Mrzlico in Kal.

Območje Svete planine je bilo velikega pomena za NOB. Tam so potekale številne kurirske poti. Organizirana je bila široka mreža javk pri zaupnih ljudeh, med drugim tudi pri Murnu na Sveti planini, Cornu v Knezdolu, Ahacu v Planinski vasi in Vrtovšku na Čebinah. Javke so glede na razmere menjavale kraje. Med NOB so Nemci požgali več domačij.

Zaradi velikega pomena za narodnoosvobodilni boj so leta 1955 preimenovali vrh v Partizanski vrh, to ime pa so dali tudi naselju. Novo ime se je obdržalo do leta 2002, ko so vrhu in naselju vrnili prvotno ime.

Na Sveto planino lahko pridemo iz Trbovelj (2 h 15) in iz Zagorja ob Savi čez Čebine (2 h 30), pripeljemo pa se lahko tudi iz Trbovelj skozi Klek in mimo Čebin (11 km) ali iz zaselka Podmeja na regionalni cesti Prebold–Trbovlje čez Vrhe (10 km).


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji