Lokacija žiga

Žig TV je v Poštarskem domu.

Povezane trase

Opis kraja

POŠTARSKI DOM POD PLEŠIVCEM, 805 m, stoji na sončni jasi ob robu gozda na v. pobočju Kozjega hrbta (1096 m), vzhodne rame Uršlje gore ali Plešivca. Prvo, manjšo kočo, so zgradili delavci takratne okrajne pošte Slovenj Gradec pod vodstvom upravnika Martina Prevorčnika in jo odprli 12. junija 1955. Leta 1957 je kočo prevzelo PD PTT Maribor, ki jo upravlja še zdaj. Društvo se je leta 1997 preimenovalo v PD Pošte in Telekoma Maribor. V letih 1969 in 1986 so jo precej povečali in posodobili; tedaj so jo tudi preimenovali v dom. Ob 50-letnici so dom temeljito prenovili. Odprt je vse leto. V 10 sobah je 30 postelj, na skupnih ležiščih pa 8 ležišč; elektrika, tekoča voda, telefon: 02/822 10 55.

Od doma imamo razgled le proti severu in vzhodu. Na s. vidimo v bližini hribovje Selovec med rekama Mežo in Mislinjo, za njim pa Črneško goro. Na sv. se nad Dravsko dolino dviga Košenjak. Na v. vidimo obsežen jz. del Pohorja od Črnega vrha do zadnjih nižjih vrhov proti Dravogradu, pod njim pa del Mislinjske doline in tudi manjši del Slovenj Gradca.

Razen po TV lahko pridemo do Poštarskega doma tudi z Raven na Koroškem skozi Kotlje in mimo Rimskega vrelca (2 h). Do Rimskega vrelca vozi z Raven lokalni avtobus, od tam je do doma 45 min. Pripeljemo se lahko iz Slovenj Gradca skozi Sele (11 km), iz Bukovske vasi med Slovenj Gradcem in Dravogradom skozi Sele (10 km) in z Raven na Koroškem skozi Kotlje (11 km).

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine