Povezane trase

Opis kraja

DOM NA PESKU, 1386 m, stoji na prevalu med potokoma Oplotnica in Radoljna ob cesti Oplotnica–Lovrenc na Pohorju. Pesek (1423 m) je gozdnat vrh na s. strani prevala. Prvo kočo je leta 1929 odprla Dravinjska podružnica SPD iz Slovenskih Konjic. Partizani so jo 18. septembra 1941 požgali, da se v njej ne bi naselili nemški policisti. PD Oplotnica je leta 1951 zgradilo novo kočo. Leta 1986 jo je vzelo v zakup podjetje Unior Zreče ter jo obnovilo in posodobilo. Zdaj z njo upravlja hotel Planja na Rogli, ki je v sestavi podjetja Unior Turizem Zreče. Staro ime koča so spremenili v dom. Odprt je vse leto. Na voljo je 32 postelj in 24 skupnih ležišč; elektrika, tekoča voda, telefon: 03/759 27 61.

Na obsežni jasi pred domom so trije spomeniki. Ob robu gozda na v. strani stavbe stoji na granitnem podstavku štiri metre visoka lesena skulptura kurirja; izdelal jo je kipar samouk Janko Dolenc iz Vuzenice, tudi sam kurir v vodu za zveze pri štabu XIV. divizije. Odkrili so ga 19. junija 1982 v spomin na padle partizanske kurirje in v zahvalo pohorskim domačijam za gostoljubje in pomoč med vojno. Tod so namreč kurirji prenašali pošto med kurirskima postajama S-10 v Kotu nad Oplotnico in S-11 na Kumnu nad Lovrencem na Pohorju. Ob razpotju pred domom je granitna skala s spominsko ploščo gozdarju Tonetu Melliwi (1903–1945), ki so ga na Pesku ustrelili Nemci. Na jasi ob robu gozda pod cesto na Roglo stoji granitna skala s ploščo, na kateri piše: »4. novembra 1943 so se pri Črnih mlakah, 20 minut od tod, zbrali borci 2. pohorskega bataljona in bataljona Šlandrove brigade ter se združili v Pohorski odred.« Črne mlake so gozdnato območje na jv. strani Peska; tam izvira Oplotnica.

Na Pesek prihaja veliko izletnikov. Vse, ki prihajajo v pohorske gozdove, Gozdno gospodarstvo Maribor prosi, naj jih varujejo. Ob cestnem križišču pred domom je postavilo majhen kozolec in nanj pritrdilo ploščo z napisom:
»Prošnja gozda:
Človek! Toplota tvojega ognjišča sem v mrazu
zimskih noči. Prijeten hlad v poletnem soncu.
Sleme sem tvoji hiši, deska tvoje mize, postelja,
na kateri spiš, in les, iz katerega gradiš ladje.
Držaj sem tvoje motike, vrata tvoje staje, les
tvoje zibelke in rakve. Jaz sem dobri kruh,
cvet lepote in zdravje kraja. Usliši mojo prošnjo,
ne uničuj me!«

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine