Lokacija žiga

Žig TV je v koči in v skrinjici, pritrjeni na zidu pod balkonom na vhodni strani.

Povezane trase

Opis kraja

PLANINSKA KOČA NA KOZLEKU, 997 m, stoji na zavetni strani tik pod vrhom Kozlek na j. robu visoke Snežniške planote. Kozlek je najvišji vrh tega roba, njegovo pobočje pa strmo pada v Podgoro, zgornjo dolino reke Reke. Kočo so zgradili planinci planinske skupine Podgora iz PD Snežnik Ilirska Bistrica. Odprli so jo 1. maja 1994. Leta 1996 so zgradili prizidek. Koča je ob nedeljah odprta od 1. maja do 15. oktobra; v njej je deset skupnih ležišč (potreben je poprejšen dogovor). Postrežejo s hladnimi pijačami in toplimi napitki. Informacije: Marjan Prosen, Gregorčičeva 8a, 6250 Ilirska Bistrica, telefon: 05/714 14 82 (zvečer).

S Kozleka je prelep razgled. Pod nami leži Podgora med Ilirsko Bistrico in Zabičami, nad njo se dviga hribovje z Dolenjskimi in Novokrajskimi vrhi, zadaj pa so vrhovi v Čičariji z Učko. Proti jv. se blešči Kvarnerski zaliv z otokoma Cres in Krk, levo od zaliva pa opazimo vrhove v Gorskem Kotarju. Na z. se nad Reško dolino širijo hriboviti Brkini, zadaj pa je dolg hrbet Slavniškega pogorja s Slavnikom v sredini. Proti sz. se vleče dolg rob Snežniške planote s Srednjim in Golim vrhom ter Gabrovcem v ospredju, v tej smeri pa vidimo še Vremščico, Nanos in Čaven. Z vrha nad kočo vidimo tudi Triglav.

Na Kozlek lahko pridemo tudi z asfaltirane ceste Ilirska Bistrica–Sviščaki, s katere se po 8 km najprej odcepi kolovoz, potem pa steza; od ceste do koče je 1 h.

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine