Lokacija žiga

Žig TV je v koči, kadar je zaprta, pa v skrinjici pri vhodu.

Povezane trase

Opis kraja

KOČA ANTONA BAVČERJA NA ČAVNU, 1242 m, stoji na obširni jasi med Velikim Modrasovcem (1353 m) na s. in Malo goro (1034 m) na j. strani koče.
Prvo planinsko zavetišče je v najemni sobi gozdarske koče že leta 1908 uredila Ajdovsko-Vipavska podružnica SPD. Po 2. svetovni vojni je Planinsko društvo Ajdovščina odkupilo gozdarsko kočo in jo leta 1947 preuredilo v planinsko zavetišče. Poimenovali so ga po znanem planincu Antonu Bavčerju (1905–1944) iz Ajdovščine; med vojno so ga ustrelili kot talca v Trstu. Na naravni skali ob robu gozda pod kočo je pritrjena plošča v njegov spomin. Leta 1979 so zgradili prizidek in obnovili vse prostore, zavetišče pa preimenovali v kočo. Upravlja jo PD Ajdovščina; julija in avgusta je stalno odprta, preostale mesece pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh sobah je 10 postelj, na skupnih ležiščih pa 30 ležišč; tekoča voda, elektrika. Informacije: oskrbnica Klara Lokar, telefon: 031/634 464.

Čaven je skupno ime za j. rob planote Trnovski gozd, ki se strmo dviga nad Vipavsko dolino z. od Ajdovščine. Poimenovan je po razglednem vrhu Čaven (1185 m), ki se dviga v sredini roba. Višji je Kucelj, ki ga lahko obiščemo spotoma po markirani planinski poti, ali od koče, od koder je na vrh 45 min. S Kuclja je čudovit razgled na Vipavsko dolino, Kras, Tržaški zaliv, Goriško ravan in Furlansko nižino. Ves j. rob je grajen iz jurskih apnencev. Skalnata j. pobočja so po načrtih Jožefa Ressla zasadili s črnim in rdečim borom ter cemprinom (visokogorskim borom). Na planoti so obširni gozdovi listavcev in iglavcev, tudi rastlinstvo je pestro; tod rastejo planika, clusijev svišč, lepi jeglič, košutnik, progasti kobul, navadna šparnica in drugo cvetje.

Do Koče Antona Bavčerja lahko pridemo tudi iz Ajdovščine skozi Lokavec (3 h 30) in iz Vrtovina čez Kucelj (3 h 30). Pripeljemo se lahko po lokalni cesti, ki se kmalu za Predmejo odcepi od regionalne ceste Predmeja–Lokve, od Predmeje do koče pa je 8 km.

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine