Lokacija žiga

Žig TV je v skrinjici nad poštnim nabiralnikom na hiši Lokve 23, v kateri je bila nekdaj trgovina.

Povezane trase

Opis kraja

LOKVE, 947 m, 122 preb. Razloženo naselje leži na obsežnem planem podolju sredi gozdov v sz. delu Trnovskega gozda. Gručasto jedro, imenovano Krotna vas, je ob razpotju cest v Trnovo, Čepovan ter na Lazno in Predmejo pod vzpetino, na kateri stoji župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega. Drugi deli naselja so Dolenji in Gornji Konec, Voglarija, Cibja vas, Skrlj in Podskrlje. Podolje obrobljajo vzpetine Škol (1182 m) na s., Mali Češevik (1104 m) na v., Mala in Velika Ilovica (1166 m) na jv., Prezren (1128 m) na j. in Črni vrh (1066 m) na z. strani. Lokve so bile sprva pastirsko naselje; takrat so nastala ledinska imena Goveji Kal, Ovčarija in Jenčerija. V 18. stol. so tja prišli steklarji iz Hamburga in postavili glažute, v katerih so izdelovali steklenice ter jih prek Trsta izvažali v Španijo. Glažute so obratovale od 1770 do 1830. Med 1. svetovno vojno so bila na Lokvah osrednja avstrijska skladišča hrane za soško fronto.

Lokve so postale pomemben turistični in izletniški kraj. Čist zrak, naravne zanimivosti v širši okolici, prijetni sprehodi in vzponi na bližnje vrhove, zlasti na Poldanovec (1299 m), poleti privabljajo veliko obiskovalcev. Pozimi so Lokve zimsko-športno središče z urejenimi smučišči, štirimi vlečnicami in urejenimi tekaškimi progami (vsa smučišča obsegajo 10 ha). Za razvoj turizma skrbi Turistično društvo Lokve. Na Lokvah je več gostišč s prenočišči. Ljudje se ukvarjajo z gozdarstvom in turizmom, precej pa je zaposlenih v Novi Gorici; Lokve so s tem mestom povezane z rednimi avtobusnimi zvezami. Naselje sodi v dostavni okoliš pošte Trnovo pri Gorici.

Po kapitulaciji Italije so se na Lokvah nastanile partizanske vojaške enote, pa tudi italijanska partizanska enota garibaldincev, ter od tod odhajale v akcije proti okupatorju na širšem območju. V tem kraju je bil od 28. decembra 1943 do 10. oktobra 1944 tudi sedež IX. korpusa NOV in POS; spominska plošča je na hiši Lokve 23. Partizanska telefonska centrala na Lokvah je s svojimi zvezami povezovala vojaška in politična vodstva v Trnovskem gozdu. Nemci so Lokve kar šestindvajsetkrat napadli ali bombardirali z letali. Pri prvem napadu 29. septembra 1943 so ujeli 42 domačinov in jih odgnali v internacijo. Ob napadih 19. februarja in 10. oktobra 1944 so Nemci požgali vse hiše v vasi. Med nemško ofenzivo proti enotam IX. korpusa je na Lokvah padel komandant XXX. divizije, podpolkovnik Ivan Turšič - Iztok (1922–1944), leta 1951 razglašen za narodnega heroja. Ob cesti iz Trnovega stoji na kraju, kjer je padel, spomenik v njegov spomin. Kljub nenehnim napadom Nemci niso mogli uničiti partizanskih enot v Trnovskem gozdu; te so postajale vse močnejše in so se pripravljale na končne boje za osvoboditev Primorske. Na poslopju nekdanje osnovne šole je spominska plošča 38 padlim borcem NOV in žrtvam fašističnega nasilja iz Lokev in Lazne.

Za Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije imajo Lokve poseben pomen. V tem kraju je namreč delavski svet Združenega ptt podjetja Ljubljana v imenu vseh kolektivov PTT Slovenije 17. junija 1967 podelil kurirjem in vezistom NOV Slovenije domicil. Na poslopju nekdanje osnovne šole je spominska plošča, ki mimoidoče opozarja na ta dogodek. Planinci planinskih društev v okviru PTT Slovenije so s tri tedne trajajočega pohoda od Prekmurja do Lokev prinesli delavskemu svetu pozdrave vseh delavcev PTT. Na tem pohodu, ki je planince po večini vodil po kurirskih poteh iz obdobja NOV, se je porodila tudi zamisel o vzpostavitvi Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije; ta naj bi bila živ spomenik delu, naporom in žrtvam te izjemno pomembne dejavnosti med NOB.

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine