Lokacija žiga

Žig TV je v gostinskem lokalu Brunarica in v skrinjici na sprednji strani objekta.

Povezane trase

Opis kraja

SORIŠKA PLANINA (1300–1400 m) je travnata planota, ki se zložno dviguje nad Bohinjskim sedlom proti travnatim pobočjem Dravha (1547 m) na jv., Lajnarja (1549 m) na j. in Slatnika (1600 m) na jz. strani. Na s. strani planine se vzpenjajo gozdnata pobočja Možica (1603 m), njegovega vrha pa ne vidimo. Na vse štiri vrhove so speljane lahke planinske poti. Z vrhov so prelepi razgledi na vse strani, zlasti na Ratitovec, Karavanke, Škofjeloško hribovje, Porezen, Baško grapo s Podbrdom ter na Julijce s Črno prstjo v bližini in Triglavom v sredini. Ob jasnem vremenu pa sega razgled do Snežnika, Javornikov in Trnovskega gozda na obzorju. Na vrhovih so debeli železobetonski bunkerji nekdanjega Alpskega zidu, obrambne linije, zgrajeni tik pred 2. svetovno vojno za obrambo pred Italijani. Soriška planina je odprta le proti vzhodu, tako da lepo vidimo samo bližnji Ratitovec (Altemaver, 1678 m).

Soriška planina je dobila ime po vasi Sorica, saj kmetje iz te vasi pasejo živino na tej planini. Zaradi izdatnih snežnih padavin so na planini odlična smučišča. Zgradili so več objektov, namenjenih smučarjem, poleti pa za aktivni počitek. Nekdanja Litostrojska koča (1306 m), ki jo je leta 1957 postavilo PD Litostroj iz Ljubljane, ni več ustrezala čedalje večjemu številu obiskovalcev, kljub temu da jo je podjetje Litostroj pozneje povečalo in zgradilo še depandanso. Leta 2003 jo je kupil podjetnik Miha Kranjc iz Ljubljane, ki namerava zgraditi sodobnejšo postojanko. Na spodnjem robu planine, tik nad parkirnim prostorom, stoji nov gostinsko-turistični objekt Brunarica (1282 m). Brunarica je stalno odprta, v gostinskem prostoru je 30, na terasi pa 70 sedežev; v sobah imajo 30 postelj; telefon: 041/585 299.

Na Soriško planino lahko pridemo tudi po markiranih poteh iz Sorice (1 h 15) in iz Bohinjske Bistrice (2 h 30). Pripeljemo se lahko iz Podrošta v Selški dolini (10 km) in iz Bohinjske Bistrice (13 km).


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji