Lokacija žiga

Žig TV je v skrinjici, pritrjeni na sprednji strani kmetije odprtih vrat Gontar na prevalu Gonte, Setnica 9, 1355 Polhov Gradec, telefon: 01/361 45 63.

Povezane trase

Opis kraja

GRMADA, 898 m, je lep razgledni vrh v jv. delu Polhograjskega hribovja. Čeprav je hrib razmeroma nizek, ima zaradi kamnitega dolomitskega vrha že kar visokogorsko podobo. Najlepši pristop je z razpotja na poti Topol–Gonte po travnatem s. pobočju, po katerem se steza lepo vijuga na vrh. Grmada je obvezna točka Razširjene slovenske planinske poti, Ljubljanske mladinske poti in Polhograjske planinske poti. Žig je v skrinjici na vrhu. Z vrha, ki ni poraščen, je čudovit razgled na vse strani. Proti v. sega pogled prek Topola na Ljubljansko polje, Posavsko hribovje in Menino. Na j. strani se nad Barjem dvigata Krimsko hribovje s Krimom in Planina nad Vrhniko, na obzorju pa je venec gora od Snežnika, Javornikov, Nanosa do Trnovskega gozda. Na z. vidimo Škofjeloško hribovje z Blegošem, Porezen, Ratitovec in Julijce s Triglavom. Na s. se za Sorškim poljem in Gorenjsko ravnino dvigajo Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

Od domačije Gontar naredimo nekaj korakov navzgor po gozdni cesti do razpotja več poti. Na kažipotih piše, da je na Tošč 45 min., Grmado 20 min., Katarino 1 h 20, do Legastje v dolini Ločnice 1 h, v Medvode 3 h, do Doma na Govejku 2 h, na Osolnik 3 h in v Polhov Gradec 1 h. Nad razpotjem zavijemo s ceste levo na poraščen jv. hrbet Malega Tošča. Pot na Tošč je skupna z Ljubljansko mladinsko potjo in Polhograjsko planinsko potjo. Levo je globoka ozka dolina Mačkovega grabna, ki se strmo spušča med Grmado na jv. in Špikom (716 m) na sz. strani doline. Na zgornjem koncu doline opazimo na hribčku (686 m) domačijo Jelovčnik. Na nasprotni strani doline se dviga Polhograjska gora s cerkvijo sv. Lovrenca. Kmalu se steza priključi na gozdno cesto, ki se vzpenja po hrbtu Malega Tošča. Na s. strani se skozi drevje pokaže hrib Osolnik s cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata. Po 5 min. zapustimo cesto, kažipot »Tošč 25 min.« nam pokaže levo na stezo, ki se po hrbtu precej strmo vije na Mali Tošč (902 m). Z Malega Tošča se spustimo na precej ravno sleme, ki veže oba vrhova. Le 5 min. je do razpotja: z desne pripeljeta od Mihelčičevega doma na Govejku E-7 in LPP. Z njima imamo skupno pot do križišča med Črnim Vrhom in Pasjo ravnijo. Dobro uhojena steza se nekaj časa precej strmo vzpenja po hrbtu, potem pa preide na njegovo j. stran. Ko se pot zravna, imamo lep pogled na Mali Tošč in Grmado, kmalu pa pred seboj zagledamo travnato j. pobočje pod vrhom Tošča. Čez nekaj minut že stopimo na vrh Tošča.

S prevala Gonte na Tošč je 45 min.

TOŠČ, 1021 m, je drugi najvišji vrh Polhograjskega hribovja. Po večini je obrasel z gozdom, le j. pobočje je delno travnato. Tudi vrh je na s. strani porasel, zato razgled s Tošča ni tako obširen kot z Grmade. Lepo pa je pogledati hribovit svet na j. strani proti Polhovemu Gradcu in Polhograjsko goro s cerkvijo sv. Lovrenca nad njim ter proti Črnemu Vrhu, kamor nas bo vodila naša pot. Ob z. vznožju opazimo cerkev sv. Jederti, mimo katere gre tudi naša pot. Sicer pa je Tošč priljubljena planinska izletniška točka, zlasti spomladi in jeseni. Nanj lahko pridemo tudi po LPP od Mihelčičevega doma na Govejku (734 m, 2 h). Kovinski žig je v skrinjici, pritrjeni na drevo. Tošč je obvezna kontrolna točka LPP in Polhograjske planinske poti.


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine