Lokacija žiga

Žig TV je v skrinjici poleg poštnega nabiralnika na severni strani restavracijske stavbe.

Povezane trase

Opis kraja

POLŽEVO je priljubljena izletniška točka, poimenovana po znamenitem višnjegorskem polžu. Na vzpetini Sv. Duh (630 m) stoji poznogotska cerkvica Svetega duha. Na s. strani je tik pod vrhom restavracija Polževo (590 m), Zavrtače 6, pošta Višnja Gora. Pred 2. svet. vojno je bila na tem kraju lesena turistična postojanka, vendar so jo poleti 1942 hkrati z okoliškimi vasmi požgali Italijani. Po vojni so zgradili turistični dom in ga po obnovi preimenovali v hotel. Na pobočju nad restavracijo je urejeno smučišče z vlečnico. V okolici so obsežni listnati gozdovi, bogati z gozdnimi sadeži. Ob cesti iz Višnje Gore je na območju Škrjanke (610 m) veliko naselje počitniških hišic. Leta 1987 so domačini in lastniki počitniških hišic ustanovili Turistično društvo Polževo, ki si prizadeva za urejenost kraja, ohranitev naravnih lepot ter za označitev sprehajalnih in drugih poti.

Leta 1998 je stavbo z restavracijo kupil Zdenko Lavrič. Restavracija je ob delavnikih odprta od 10. do 22. ure, ob sobotah od 9. do 24., ob nedeljah pa od 9. do 21. ure. Ob ponedeljkih kuhinja ne obratuje. Možnost prenočevanja. Telefon: 01/788 21 92.

Razen po TV lahko pridemo na Polževo tudi po Jurčičevi poti z Muljave (1 h 30) ali po asfaltirani cesti iz Višnje Gore (5 km).


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine