Povezane trase

Opis kraja

RAŠICA, 500 m, 227 preb. Gručasta vas stoji na prisojnem pobočju vzpetine ob vznožju hriba Cerovec (592 m) tik nad pomembnim križiščem cest proti Ljubljani, Kočevju, Robu in Dobrepolju. J. pod vasjo teče potok Rašica. Kraj je med najstarejšimi na tem območju. Prvič je bil omenjen že leta 1230. Tam je šla stara prometna pot; ob njej je imel koroški vojvoda Henrik v 14. stol. svojo mitnico. Ob potoku so imeli Turjačani fužine in plavže. Kraj so večkrat napadli Turki, leta 1511 ga je zelo prizadel potres, od 1599 do 1601 je morila kuga, od 1836 do 1855 pa kolera. Sredi vasi stoji barokizirana podružnična cerkev sv. Jerneja, o kateri je pisal že Trubar.

Na Rašici se je rodil prvi slovenski pisatelj in reformator Primož Trubar (1508–1586). Njegove rojstne hiše ni več; stala je na kraju, kjer je zdaj Temnikarjev mlin. Leta 1528 so jo z vasjo vred požgali Turki. Trubarjevi so se preselili nekoliko više, kjer je zdaj Virantova hiša, p. d. Šimanova. Ob 400. obletnici Trubarjeve smrti so na kraju, kjer je stala njegova rojstna hiša, uredili simbolično Trubarjevo domačijo s spominsko sobo, galerijo, mlinom in žago ter okrepčevalnico. V spominski sobi si lahko ogledamo tudi film o Trubarjevem življenju, v galeriji pa občasne razstave slikarjev in kiparjev. Spominska domačija je odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure; informacije po telefonu: 01/788 10 06. Ob vznožju vasi, tik nad cestnim križiščem, stoji Trubarjev spomenik.

Na Rašici se začne 15 km dolga kulturna pot, ki vodi mimo domov pomembnih slovenskih pisateljev: iz Rašice (Primož Trubar) v Podsmreko (Josip Stritar) in nato še v Dolnje Retje (Fran Levstik).


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji