Lokacija žiga

Žig TV je v planinskem domu.

Povezane trase

Opis kraja

PLANINSKI DOM NA MIRNI GORI, 1000 m, stoji nekaj deset metrov pod vrhom Mirne gore (1047 m) poleg cerkvice sv. Frančiška. Mirna gora je gora na jv. območju Kočevskega roga in najvišji vrh v Beli krajini. Prvi dom je leta 1929 zgradila Belokranjska podružnica SPD; Italijani so ga požgali 26. maja 1942. Na pogorišču starega je leta 1954 postavilo novi dom PD Črnomelj, ki ga tudi upravlja. Leta 1994 ga je popolnoma obnovilo. Dom je vse leto odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih. V devetih sobah je 25 postelj, na skupnih ležiščih pa 25 ležišč; voda kapnica, elektrika, telefon: 07/
306 85 73.

Informacije: zakupnica Jožica Šavor, telefon: 040 717 629, e-mail: domnamirnigori@gmail.com

Na domu je spominska plošča, na kateri piše, da je bil v njem od januarja 1942 do požiga sedež Belokranjskega odreda. Pred domom je Lovska zveza Črnomelj postavila spomenik v NOB padlim lovcem partizanom iz Bele krajine.

S cerkvenega stolpa, ki je urejen kot razgledišče, je zelo lep razgled. Na v. leži pod nami Bela krajina s Črnomljem, onkraj Kolpe pa Hrvaška proti Karlovcu. Na j. strani vidimo Poljansko goro, za njo pa gore v Gorskem Kotarju s Klekom. Na z. se razprostira gozdnati Kočevski rog. Na s. vidimo gorsko obrobje nad Belo krajino s Semeničem in Smukom, naprej pa del Gorjancev s Trdinovim vrhom. Če je vidljivost dobra, sega pogled do Zagreba in Medvednice nad njim ter do Karlovca.

Na Mirno goro lahko razen po TV pridemo tudi po označenih poteh iz Semiča čez Kleč in Planino (2 h 45) ter iz Vrčic čez Planino (2 h 15). Lokalna cesta Vrčice–Planina, naprej gozdna cesta, skupaj 11 km.

Fotografije


TočkeTrasaFotografijePlaninske kočePokrajine

Vaši komentarji