Išči po točkah

Začetek: Veliki Javornik

Konec: Jerišice

Razdalja: 7.5 km Čas hoje: 1 ura 40 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 1265 m Veliki Javornik
Vrh:

VELIKI JAVORNIK, 1268 m, je tretji najvišji vrh Javorniškega višavja ali Javornikov, ki so del Snežniške planote. Po dolžini se raztezajo več kot 20 km daleč, in to od Postojnskih vrat na z. do Mašuna na v., po širini pa od 5 do 15 km med dolino Pivke na j. ter Cerkniškim poljem, Cerkniškim jezerom in Loško dolino na s. Javorniki so po večini zgrajeni iz krednih apnencev. So del Dinarskega krasa z vrtačami, brezni, doli, ledenimi jamami, kopastimi vzpetinami in manjšimi ravninami. Porasli so s smrekovimi in mešanimi gozdovi, na j. strani pa po večini rastejo bukovi gozdovi. V gozdovih živi divjad, po večini srne, jeleni, divji prašiči in tudi medvedi. Nekdanje planinske pašnike zaraščata grmovje in drevje. Na Javornikih ni stalnih naselij, precej pa je lovskih in gozdarskih postojank. Celotno območje je prepredeno z gozdnimi cestami. Najviše se dvigajo Dedna gora (1293 m), Debeli vrh (1273 m) in Veliki Javornik.

Z vrha ni razgleda, razen proti Snežniku. Na vrhu je geodetski kamen; iz besedila na njem je razbrati, da so ga leta 1823 postavili avstro-ogrski zemljemerci. V bližini je nova radioamaterska hišica z visoko radioamatersko anteno. Na s. strani vrha je skrinjica z žigom Cerkniške planinske poti.


1.6 km, 20 minut Veliki Javornik - Jurcova koča

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po 15 min. hoje po cesti zavije TV levo po gozdni vlaki in se najprej vzpne na majhno jaso z mlakami, v katerih se napaja divjad.

Po levi strani jase pridemo do z. grebenastega pobočja Velikega Javornika in se po njem strmo vzpnemo na vrh. S ceste na vrh je 30 min. Namesto po bližnji poti je našo pot mogoče nadaljevati tudi po cesti do ostankov nekdanje italijanske vojašnice Fortin in od tam na vrh, vendar je hoja po tej poti za 20 min daljša.

višina: 1086 m Jurcova koča

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Že po desetih metrih se na desno odcepi gozdni kolovoz, ki po petih minutah preide v gozdno stezo. Na desni opazimo skromno leseno hišico. Steza se sprva zložno, potem pa precej strmo vzpne do "zgornje" Javorniške ceste, ki pripelje od Postojnskih vrat na magistralni cesti Postojna-Ljubljana. Po stezi smo se vzpenjali približno 30 min. Zavijemo desno po cesti na j. strani Malega Javornika (1219 m). Kmalu je pod cesto počitniška hišica "Jurcova koča".


Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pot nadaljujemo po Javorniški cesti. Čez nekaj minut se na desno odcepi cesta na Sv. Trojico, TV pa gre naprej po zložno se vzpenjajoči cesti po mešanem gozdu na j. pobočjih Skrajnega vrha (810 m) in Volčjega vrha (1014 m). Po nekaj manj kot uri hoje po Javorniški cesti jo zapustimo in zavijemo levo na gozdno cesto, ki Javorniško cesto povezuje z "zgornjo" Javorniško cesto.

višina: 675 m Pečna reber (razpotje)

Ni opisa
0.7 km, 10 minut Pečna reber (razpotje) - Jerišice

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Takoj za nadvozom zavijemo desno na stezo ob žični ograji; po gozdu pridemo v 10 min. do gozdne ceste, jo prečkamo in po kratkem kolovozu smo že na asfaltirani cesti. Po 5 min. se od asfaltirane ceste, ki pelje h Koči Mladika (0,7 km), na desno odcepi makadamska Javorniška cesta; na kažipotu piše »Sv. Trojica«. Pri odcepu je spominska plošča, ki pove, da so na tem kraju 28. in 29. septembra 1943 nacisti ustrelili 19 talcev iz Primorske. Iz Postojne do tja je 30 min.

višina: 602 m Jerišice

Ni opisa