Išči po točkah

Začetek: Štuhecov dom (razpotje)

Konec: Trije žeblji (razpotje)

Razdalja: 8.6 km Čas hoje: 2 uri 40 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 1129 m Štuhecov dom (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1186 m Štuhecov dom
Planinska postojanka:

V kompleksu je 25 sob, 120 ležišč, 110 sedežev, letni vrt, mini igralnica, savna ter soba za rekreacijo.Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1272 m Veliki vrh (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1223 m Črno jezero (razpotje)

Ni opisa

Opis:

Ko se bližamo jezeru, pridemo na barjanska tla, zato je pot speljana po mostnicah. Tik pred jezerom je opozorilna tabla z napisom: "Črno jezero na Pohorju je zaščiten naravni rezervat, obnovljen leta 1993. Ohranimo ga v njegovi podobi. V rezervatu velja predpisan varstveni režim." Lepa pot ob s. robu jezera nas pripelje do počivališča na sz. strani jezera. Od razpotja je 30 min.

višina: 1194 m Črno jezero (Osankarica)

ČRNO JEZERO, 1197 m, je največje pohorsko jezero, ki se razprostira na površini nekaj več kot dva hektarja. Znani geograf Anton Melik domneva, da je jezero nastalo v fevdalni dobi, ko so zagradili zgornji del plitve grape potoka Ribniščica (Anton Melik: Štajerska s Prekmurjem in Mežiško dolino, Slovenska matica, 1957). Takrat so bili gozdovi na tej strani Pohorja v lasti konjiških graščakov. Atlas Slovenije navaja, da je Črno jezero nekdanji Konjiški ribnik (Atlas Slovenije, Mladinska knjiga in Geodetski zavod Slovenije, 1992); to ime potrjuje Melikovo domnevo. Jezero obdajajo visoko barje, rušje in smrekovi gozdovi. Odsev temnega zelenja v vodi daje vtis, da je voda črne barve. Na s. strani odteka iz jezera potok Črnava, ki so ga nekoč imenovali Ribniščica.

Informacije o ribolovuOpis:

Jezero zapustimo na njegovi z. strani. Gremo čez mostiček prek Črnave, potem pa previdno stopamo po mostnicah, ki omogočajo prehod prek barja. Ko pridemo na suha tla, se pot začne spuščati proti Domu na Osankarici in kmalu ga tudi zagledamo. Od jezera do doma je 20 min.

višina: 1191 m Dom na Osankarici
Planinska postojanka:

Dom se nahaja sredi Pohorskih gozdov na visokem barju pri Črnem jezeru.

Dom Osankarica je priljubljena postojanka planincev in premore 30 prenočišč in restavracijo, ki sprejme 80 gostov. Njihova specialiteta je priprava divjačine.Opis:

Na s. strani doma se začenja pot proti bojišču Pohorskega bataljona in Pesku. Po lesenih stopnicah se vzpnemo v gozd. Pot do bojišča je najprej zložna, potem pa precej ravna. Prek mokrotnih tal so položene mostnice, čez potočke so postavljeni leseni mostički. Po 20 min. pridemo do bojišča. Postojmo pri spomeniku in se spomnimo mrtvih junakov.


Opis:

Od spomenika gremo po lepi poti skozi temačen gozd v smeri proti severu do bližnjega kolovoza; kažipot pokaže desno na Šumik, levo na Pesek.

višina: 1238 m Križni vrh (razpotje)

Ni opisa

Opis:

Po kolovozu se spustimo v dolinico z majhnim potočkom, od tam pa se vzpnemo na nasprotni breg. Po kratkem vzponu nas lep kolovoz popelje po bukovem gozdu na s. strani Javorskega vrha (1336 m). Ko mehka pot postane kamnita, se zložno spusti v travnato dolinico pod Jodlovim vrhom (1298 m) na s. strani; po njej teče Piklerica, ki je tam še majhen potoček.

višina: 1297 m Jodlov vrh

Ni opisa

Opis:

Po lepi poti, ki se zložno vzpenja po kratkem gozdnatem pobočju, pridemo na rob neizrazitega Jodlovega vrha. Naprej je zmerno valovita gozdnata planota. Gozd postaja redkejši, pojavi se nizko borovje, tla so mokrotna. Za rušjem na levi se razprostira barje. Hoja po barjanskih tleh zahteva nekoliko več previdnosti. Na srečo se pot kmalu izboljša in se začne zložno spuščati na lepo jaso z visokimi smrekami. Pridemo v dolinico do majhnega potočka, po nekaj korakih pa do večjega, ki se v bližini izliva v Lobnico. Na drugi strani je jasa, ob njenem robu gremo proti gozdu. Kmalu smo na razpotju: desna pot vodi na Šumik, TV zavije levo.

višina: 1291 m Trije žeblji (razpotje)

Ni opisa