Išči po točkah

Začetek: Kladje

Konec: Ermanovec

Razdalja: 5 km Čas hoje: 1 ura 50 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 788 m Kladje

Kladje, 787 m, je preval, na katerem se cesta iz Sovodnja prevesi proti Cerknem. Na prevalu je zaselek enakega imena, ki je del razložene vasi Podlanišče. Tu se stikata Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, tod teče razvodje med povodjem Idrijce in Poljanščice ter med Jadranskim in Črnim morjem. Na Kladju je AP avtobusnih prog Škofja Loka—Cerkno in Ljubljana—Cerkno.


1.6 km, 40 minut Kladje - Laniščar

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Od Lanišarja do Kladja gremo ves čas po asfaltni cesti, ki se zložno spušča. Na prisojnih bregeh so domačije razloženega naselja Podlanišče (660-800 m), ki spada v občino Čerkno. Z Ermanovca do Ledin nas bo spremljala Loška planinska pot.

Od Planinske koče na Ermanovcu do Kladja je 1 h.

višina: 921 m Laniščar

Ni opisa

Opis:

Pri kmetiji moramo v breg nad cesto, kamor nas pokliče markacija na macesnu. Mimo električnega droga pelje pot proti gozdu, potem po njem zložno navzgor. Po 10 min od Lanišarja smo pri razpadajoči nekdanji italijanski vojašnici. Mimo nje gremo desno na rob, kjer se pot pod vrhom Šanc (1048 m) na levi zložno spusti do kmetije Vrhovec. Na Šancah so sledovi rimskih utrdb. Ime spominja na obrambni zid, ki so ga v 5. stol. zgradili Rimljani proti barbarskim vpadom. Ko gremo proti kmetiji zagledamo travnato pobočje Ermanovca in na robu gozda ob cesti planinsko kočo. Od Vrhovca naprej pelje kar ravna cesta proti koči. Lepo vidimo Blegoš in vas Leskovico, nad njo Črni vrh, zadaj Ratitovec, levo vrhove Lajnarja, Slatnika, Koble in greben proti Črni prsti, spredaj pa Porezen. Po nekaj minutah se na levo odcepi pot na Blegoš, mi pa gremo še nekaj minut po cesti do planinske koče. Od Lanišarja do koče smo hodili 30 minut.

Od Bolnišnice Franja do Planinske koče na Ermanovcu je 3 h 30.

Planinska postojanka:

Koča stoji na razglednem slemenu severozahodno od vrha Ermanovec ob lokalni cesti, ki pelje s Trebije prek Stare Oselice in Slemena na Kladje. Kočo so gradili deset let, odprli pa so jo 7. septembra 1986. Poimenovali so jo v Dom Triglavske - XXXI. udarne divizije v spomin na enote, ki so se v sestavi te divizije bojevale na tem območju. Leta 1994 so ime postojanke skrajšali.Koča je odprta od 1. maja do 30. novembra, v zimskih mesecih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh gostinskih prostorih je 35 sedežev, točilni pult; ob lepem vremenu postavijo pred kočo nekaj miz in klopi; v 4 sobah je 14 postelj, na skupnem ležišču pa 20 ležišč; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon.Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 962 m Preskar (razpotje)

Ni opisa
0.8 km, 20 minut Preskar (razpotje) - Ermanovec

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1025 m Ermanovec
Vrh: Ermanovec

(1026 m) je vrh v Škofjeloškem hribovju, ki se razteza med Poljansko in Selško dolino ter prehaja na j. v Cerkljansko hribovje. Obkroža ga hribovit svet, nad katerim se le neznatno dviga. V hribovje so potoki zajedli ozke doline in globoke grape; na j. strani Ermanovca sta najbolj znani Zakoparska grapa, ki se izteka v ozko dolino Podjelovščice malo nad Sovodnjem in Zapotoška grapa, ki se izteka v dolino Hobovščice med Sovodnjem in Fužinami. Na prisojnih bregovih so samotne kmetije razloženih vasi Podlanišče, Podjelovo Brdo, Hobovše in Stara Oselica, večino hribovitega sveta pa pokrivajo gozdovi in košenice. Vrh Ermanovca je širok travnat vrh z redkimi skupinami dreves. Lep je razgled na vse strani, zlasti na pokrajino med Blegošem in Poreznom ter bližje Cerkljansko in Polhograjsko hribovje, Škofjeloško hribovje proti Lubniku ter na dolino Poljanščice proti Hotavljam in Gorenji vasi.