Išči po točkah

Začetek: Koča na Petrovem brdu

Konec: Koča na Soriški planini

Razdalja: 9 km Čas hoje: 3 ure 20 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 806 m Koča na Petrovem brdu
Planinska postojanka:

Dom stoji od 15.avg.2000 na razvodju med jadranskim in črnim morjem,na stičišču Baške grape in selške doline. Mimo koče vodi šest planinskih SPP, evropska pešpot E7, Via Alpina, škofjeloška planinska pot, pot vezistov in kurirjev ter geološka pot,pa tudi loška kolesarska pot.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Po nekaj minutah prečkamo potok, potem pa se cesta začne zložno spuščati po j. pobočju Lajnarja proti Petrovemu Brdu. Levo pod pobočjem je globoka dolina Zadnje Sore. Kmalu zagledamo cesto, ki iz Škofje Loke pripelje po dolini. Tik preden se ovinkasto vzpne na Petrovo Brdo, so ob njej poslopja nekaj domačij. Po 70 min. hoje po cesti smo na Petrovem Brdu.

višina: 866 m Štodler (razpotje)

Ni opisa
1.7 km, 40 minut Štodler (razpotje) - Izvir Sore

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

TV se po gruščnatem kolovozu spusti na cesto Sorica-Petrovo Brdo. Odpre se prelep pogled na Sorico. Na tabli "Sorica, Groharjeva vas" ob cestnem križišču, 200 m levo, ob podobi Groharjevega Sejalca piše:

"Vasica nosi v sebi lepoto,
svetlobo jutra, tišino noči.
Vasica nosi v sebi ljubezen,
pesem, veselje otroških oči.
Vasica nosi v sebi zvestobo
do hiše domače in rodne prsti.
Pridi popotnik, postoj, se naužij!"

Če nam dopušča čas, se odzovimo prijaznemu vabilu ene najlepših slovenskih vasi. S Soriške planine do ceste smo hodili 60 min.
Po asfaltirani cesti zavijemo desno proti Petrovemu Brdu. Cesta je najprej speljana po jv. strmem pobočju Dravha in se zelo zložno vzpenja. Večkrat se odpre pogled na Sorico, pred nami pa se dviga stožčasti Hoč. Po približno 30 min. se z leve iz Sorice priključi LPP, ki nas bo spremljala na Porezen.

višina: 925 m Izvir Sore

Ni opisa

Opis:

Po cesti nekaj minut navzgor do odcepa lokalne ceste v Zgornje Danje (1180 m).

višina: 967 m Rotek (razpotje)

Ni opisa
1.8 km, 40 minut Rotek (razpotje) - V toru

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1109 m V toru

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Od Brunarice se vrnemo na cesto Bohinjska Bistrica–Podrošt, po kateri zavijemo desno proti Sorici. Po 10 min. skrajšamo cestni ovinek po gozdni stezi na desno. Po cesti gremo zložno približno 10 min. navzdol do električnega droga A, tam pa spet zavijemo desno po bližnjici, ki seka cestni ovinek. Mimo počitniške hišice Zgornja Sorica 59 pridemo pri križu spet na cesto. Sledi približno 15 min. zložnega spusta do ostrega zavoja. Levo pod cesto je grapa, nad njo skalovje na jz. strani vrha Tonderškofel (1326 m), desno nad cesto pa v. skalnato pobočje Dravha.

višina: 1303 m Koča na Soriški planini

Ni opisa