Išči po točkah

Začetek: Veliki Ozebnik

Konec: Travnik

Razdalja: 24.3 km Čas hoje: 12 ur 45 minut Zahtevnost: Zelo zahtevna pot Označenost: Ni označeno!

Opis

višina: 2430 m Veliki Ozebnik

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 2065 m Zavetišče pod Špičkom
Planinska postojanka:

Zavetišče stoji na robu melišča na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček. V prvo skromno zavetišče so jeseniški planinci preuredili nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico, odprli so ga 6. avgusta 1950. Leta 1961 so zavetišče obnovili in ga opremili z ležišči. Zaradi izredne lege ob poti na Jalovec je postalo pretesno, zato so leta 1979 izdelali načrte za novogradnjo. Leta 1981 so staro zavetišče podrli in začeli graditi novo. Leta 1983 so zgradili še prizidek s sanitarjami in zimsko sobo. Novo zavetišče so slovesno odprli 3. julija 1983 ob 80-letnici organiziranega planinstva v občini Jesenice in 90-letnici ustanovitve SPD. Leta 1993 so pri zavetišču namestili 2000-litrsko cisterno za vodo.Zavetišče je odprto od začetka julija do konca septembra. V notranjem prostoru je 5 sedežev, pri mizah pred postojanko pa 20; na skupnem ležišču je 30 ležišč, v zimski sobi pa 4; notranji prostor ogrevajo s pečjo; v zimski sobi je štedilnik; sanitarije, voda kapnica, plinska razsvetljava.Opis:

Od zavetišča ali z razpotja pod njim se še nekaj časa spuščamo po poti, po kateri smo prišli z Vršiča. Po slabih 30 min pridemo do ruševja, kjer nas kažipot opozori na odcep poti v Trento in na Kanski preval sz. pod Bavškim Grintavcem.


Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1638 m Planina Zapotok (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1706 m Zadnji Pelc (razpotje)

Ni opisa
1.7 km, 1 ura 20 minut Zadnji Pelc (razpotje) - Sedlo Kanja

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1998 m Sedlo Kanja

Ni opisa
0.7 km, 1 ura 5 minut Sedlo Kanja - Bavški Grintavec

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 2342 m Bavški Grintavec
Vrh:

BAVŠKI GRINTAVEC, 2347 m, je najpomembnejši vrh v j. delu dolgega pogorja, ki se vleče v poldnevniški smeri od Ponc prek Jalovca do Bavškega Grintavca in spada v Jalovčevo gorsko skupino. Na Bavškem Grintavcu se nanj naslanja poševno pogorje med Zgornjo Trento ter sotočjem Koritnice in Soče s Plešivcem (2008 m), Trentskim Pelcem (2109 m) in Srebrnjakom (2100 m) na v. strani Grintavca, do Svinjaka (1653 m), koničastega vrha na sv. strani Bovške kotline. V pogorju proti Jalovcu se zvrsti več vrhov, med njimi so najpomembnejši Skutnik (2172 m), Nizki vrh (2162 m), Zadnji Pelc (2315 m), Srednji Pelc (2336 m), Veliki Pelc (2388 m) in Pelc nad Kionicami (2442 m). V. greben Bavškega Grintavca se strmo spušča na preval Velika Vrata (1794 m). Jv. pobočja padajo v Soško dolino pri vasi Soča. Jv. greben se prek bližnjega Malega Grintavca (2282 m) spušča proti Svinjaku, s. greben pa strmo na bližnji Kanski preval. Na sv. strani vrha je kratka stena, naprej so gruščnata in rušnata pobočja nad planino Zapotok nad Zadnjo Trento.
Bavški Grintavec je imeniten vrh. Najlepši pogled nanj je z Vršiča in s poti z Vršiča po pobočju Mojstrovke in Travnika proti Jalovcu, odkoder vidimo vso njegovo s. stran nad Zadnjo Trento.
Razgled z vrha je zelo lep, zlasti na bližnje skalnate vrhove, grebene in doline. Proti v. so pred nami vrhovi med Zadnjo Trento na s. in Spodnjo Trento na j. strani. V tej smeri vidimo Vršič in na njegovi desni vrhove vzhodnih Julijcev s Prisojnikom, Razorjem, Triglavom, Kanjavcem in Velikim Špičjem. Na j. strani se nad dolino Soče dviga Krnska skupina, v kolenu Soče pa greben Polovnika. Na jz. je nad Bovško kotlino obširno Kaninsko pogorje, kjer izstopa Rombon na njegovem v. robu; pred Kaninskim pogorjem je gorska dolina Bavšica in na njeni s. strani dolgi greben Loške stene. Proti s. se zvrstijo Skutnik,
Pelci, Veliki Ozebnik in Jalovec, na njegovi levi Mangrt, na desni pa Šite, Travnik in Mojstrovka, globoko spodaj leži dolina Zadnje Trente.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pot se obrne proti sv. Ozka steza nas popelje skozi redek macesnov gozd proti široki dolini, ki jo oklepa Bavški Grintavec z z. in j. grebenom. Pot se z dna doline (ok. 1800 m) usmeri proti slikovitim skladom Malega Grintavca na z. strani; čez travnate strmine pridemo na melišča,  ki jih prečimo proti glavnemu vrhu do izrazitega kamina v vznožju njegove vršne zgradbe. Vzpnemo se skozi kamin in po kratki travnati strmini do grebena, ki ga dosežemo z. v bližini vrha.

Od planine Nad Sočo 2 h 30 min, iz Soče 5 h.

V visokem poletju je hoja po tej poti zaradi hude vročine in velike višinske razlike zelo naporna.

višina: 1391 m Planina Nad Sočo

Ni opisa
2.5 km, 40 minut Planina Nad Sočo - Soča

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pri kapelici ob cesti v zgornjem koncu vasi Soča nas kažipot usmeri po strmi stezi v opuščeni zaselek Lemovje. Razgledno teraso prekoračimo mimo največje skupine hiš; po ožji stezi nadaljujemo pot proti s. v odprto dolinico. Mimo dveh studencev se pot usmeri desno v gozdni rezervat Lemovje. V ključih se dvignemo do razglednih, pretežno travnatih pobočij; ob poti je klop, do sem dobro uro. Tu začnemo s prečnico proti levi navzgor po razglednem svetu in po naslednji dobri uri dosežemo obsežno planoto nekdanje planine Nad Sočo (1400m) z lovsko kočo; iz Soče 2 h 30. 

višina: 492 m Soča

Ni opisa
1.4 km, 30 minut Soča - Log

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 547 m Log

Ni opisa
0.3 km, 10 minut Log - Vrsnik

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 578 m Vrsnik

Ni opisa
1.8 km, 40 minut Vrsnik - Pod Zjabci

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 731 m Pod Zjabci

Ni opisa
4.1 km, 2 uri 25 minut Pod Zjabci - Planina Za skalo

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1543 m Planina Za skalo

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 2077 m Travniška škrbina

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 2253 m Travnik

Ni opisa