Išči po točkah

Začetek: Radegunda (razpotje)

Konec: Savinek (razpotje)

Razdalja: 11.7 km Čas hoje: 4 ure 10 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 388 m Radegunda (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1073 m Planinšek (razpotje)

Ni opisa

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Na križišču Borovnik v Šmihelu zavijemo po asfaltirani cesti desno proti Goltem. Odpre se pogled na Nazarje, Dobrovlje in Menino. Mimo domačije in kmečkega turizma Jesenik pridemo v nekaj minutah na razpotje. Z leve ceste zavijemo takoj za razpotjem na stezo desno v gozd. Kmalu smo na travniku, po katerem se povzpnemo do Napotnikove domačije, Šmihel 24. Tudi tam se ukvarjajo s kmečkim turizmom. Med novo in staro hišo pridemo do asfaltirane ceste, nekaj korakov po njej levo do križa, potem pa desno po stezi ob gozdičku do bližnje ceste. Po cesti gremo navzgor do bližnjega razpotja s kapelico; desno je Verbučeva domačija. Od križišča Borovnik je do tja 30 min. Pri kapelici zavijemo s ceste levo na kolovoz. Nekaj minut hodimo po ravnini, ko pridemo v gozd, pa se moramo spoprijeti s strmino. Po slabem gozdnem kolovozu, ob katerem sicer teče telefonski vod, pridemo po približno 15 min. iz gozda na terasasto planoto pod Krčmansko pečjo (1410 m) in do ceste na Golte. Prečkamo cesto, potem pa gremo po travniškem kolovozu mimo kapelice do opuščene Gostečnikove domačije. Pred nami se v. od Mozirske koče vzpenja skalovje Požganija, levo pa se nam odpre lep razgled na Zgornjo Savinjsko dolino in Menino. Od razpotja pri Verbuču je 30 min. Gostečnikova domačija in druge hiše proti Mozirski koči sodijo v razloženo naselje Radegunda, 600 m, 281 preb., na j. in jv. pobočjih planote Golte, sestavlja pa ga več zaselkov in samotnih kmetij.

Pod Gostečnikovim gospodarskim poslopjem in mimo hiše pridemo na razpotje planinskih poti tik nad domačijo; tam se priključi pot iz Mozirja. Pot nadaljujemo proti planšariji Planica, ki jo vidimo na vzpetini pred nami. Kmalu za razpotjem stoji ob poti graniten spomenik štirim borcem 4. operativne cone NOV, padlim v boju proti okupatorju 2. julija 1944. Naprej gremo precej po ravnem mimo zapuščene Jugove domačije v hrib. Nekaj časa po gozdu, potem pa po strmem pašniku se vzpnemo do planšarije Planica, ki je nadomestila nekdanjo Planinškovo kmetijo (1094 m). Od Gostečnika je do tja 20 min.; vso pot lahko uživamo v razgledu na Zgornjo Savinjsko dolino, na bližnjem hribu pod nami pa se beli cerkev sv. Radegunde (824 m).

višina: 768 m Šmihel nad Mozirjem

ŠMIHEL NAD MOZIRJEM, 780 m, 168 preb. Hribovsko naselje zvečine samotnih kmetij leži na jv. pobočju Golt. Kmetije so posejane po sončnih slemenih, nekaj pa jih je tudi v globoki dolini potoka Ljubije na v. strani. Najvišja kmetija je Zgornji Goltnik, 970 m. Središče vasi je pri župnijski cerkvi sv. Mihaela, zgrajeni v letih 1602–1631. Zanimivo je župnišče iz leta 1854 z arkadnimi galerijami, ki so sestavljene iz štirih toskanskih stebrov in petih lokov, kar kaže na italijanske graditelje. V bližini cerkve so gostilna, podružnična šola in nekaj kmetij. Šola je bila ustanovljena leta 1872. Šolska stavba iz leta 1893 je med NOB pogorela. Po osvoboditvi so šolo obnovili, leta 1979 pa postavili novo. Ljudje se preživljajo s kmetijstvom, največ z živinorejo in gozdarstvom, nekaj pa je zaposlenih v Mozirju in Nazarjah. Kraj je že nekdaj slovel po razgibanem kulturnem življenju, zlasti po odličnem pevskem zboru. V Šmihelu se razvija kmečki turizem, nekaj je tudi počitniških hišic. Iz tega kraja je doma pisatelj Vladimir Levstik (1886–1957).

Domačini so podpirali narodnoosvobodilno gibanje in sodelovali v NOB. Konec leta 1941 je bil ustanovljen odbor OF za Šmihel in Mozirje, ki je deloval do osvoboditve. Po prihodu enot XIV. divizije na Golte, konec februarja 1944, je bilo na območju Šmihela več bitk z Nemci, ki so napadali iz doline. Pred šolo je spomenik 27 padlim borcem NOV in žrtvam fašizma iz tega kraja. Pri Rženičniku je spominsko znamenje kurirju Karlu Fužirju - Vitezu; na tem kraju je padel 6. septembra 1944 pri opravljanju svojih nalog.Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pri Kovaču zavijemo čez most na cesto, ki pripelje iz Ljubije pri Mozirju in vodi na Kramarico; po njej gremo približno 100 m navzgor. Tam zavijemo levo po gozdni cesti v breg; malo nad dolino pridemo do nove hiše pri Kolarju, Šmihel nad Mozirjem 9. Gozdna cesta se nato precej strmo dviga po smrekovem gozdu na v. pobočju Golt; levo, globoko pod nami, ostaja dolina Ljubije. Po 10 min. pridemo na razpotje, na katerem zavijemo po desni cesti navzgor. Cesta se zložno dviga, ko pa spremeni smer proti jugu, se precej strmo vzpne. Kmalu smo na novem razpotju, na katerem nadaljujemo pot po levi cesti. Če se ozremo nazaj, vidimo na s. strani doline strm hrib Sv. Križa s skalnatim vrhom in cerkvijo sv. Križa. Ko pridemo na plano, nadaljujemo po cesti do bližnje obnovljene Konečnikove domačije, Šmihel nad Mozirjem 8. Iz doline Ljubije je 30 min.

Od Konečnika proti središču Šmihela je cesta asfaltirana in skoraj ravna. Kmalu nad cesto je domačija Plešnik. Od tam že zagledamo cerkev v Šmihelu. Proti jv. vidimo Skorno s cerkvijo sv. Antona, Goro Oljko s cerkvijo z dvema zvonikoma, Spodnjo Savinjsko dolino ter Posavsko hribovje, na j. strani pa Dobrovlje. Na lepi planoti in hribčkih nad cesto so posejane lepe kmetije. Kmalu smo na razpotju: nadaljujemo po spodnji cesti mimo lične kapelice in več novih hiš. Na spodnji strani vidimo pri Jezerčnikovi domačiji majhen ribnik »Jezero«. Kmalu potem pridemo na križišče: leva cesta pelje do bližnjega kmečkega turizma Vere Atelšek, p. d. pri Rženičnik, desna do kmetije Podforšnik, TV pa nadaljujemo naravnost proti križišču Borovnik nad jedrom Šmihela. Do bližnje cerkve in gostilne je le nekaj minut po levi cesti.

višina: 0 m Kovač (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 0 m Grohotnik (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 0 m Sv. Križ (razpotje)

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 0 m Savinek (razpotje)

Ni opisa