Išči po točkah

Začetek: Muljava

Konec: Muljava

Razdalja: 10.7 km Čas hoje: 3 ure 20 minut Zahtevnost: Lahka pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 329 m Muljava

Ni opisa
4.2 km, 1 ura 30 minut Muljava - Velike Vrhe

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 506 m Velike Vrhe

Ni opisa
2.8 km, 40 minut Velike Vrhe - Izvir Krke (razpotje)

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pot na Polževo je označena tudi s planinskimi markacijami. Pri zadnji hiši Gradiček 8 se asfaltirana cesta konča, mi pa nadaljujemo levo po kolovozu, ki se zložno vzpenja po pobočju nad izvirom Krke. Lepo vidimo vas Krka in široko dolino enako imenovane reke. Na razpotju kmalu nad zadnjo hišo gremo naprej po levem kolovozu skozi gozdiček do travnika in ob njegovem spodnjem robu do bližnjega ovinka z razpotjem, na katerem kolovoz zavije navzgor, TV pa nadaljuje naravnost po gozdni poti. Pot se zložno vzpenja, pridemo do telefonskega voda in po 25 min. hoje smo na cesti Krka-Grosuplje. Pri križu prvič prečkamo cesto in po nekaj korakih še drugič, potem pa široka pot zavije desno po lepem mešanem gozdu.

Na razpotjih poti in kolovozov pazimo na markacije. Po 10 min. smo pri spomeniku Sonji Vesel, hčeri znanega slikarja Ferda Vesela, sekretarki SKOJ-a in aktivistki NOB, ki so jo na tem kraju 2. julija 1944 ustrelili belogardisti. Od spomenika se vzpnemo do bližnje gozdne ceste, jo prečkamo in nadaljujemo po poti navzgor; onkraj gozdnega roba je že videti svetlobo. Pridemo na kraško vrtačasto in ponekod zelo zaraščeno planoto. Pot preide v stezo, zato moramo paziti na markacije. Po 30 min. od spomenika smo na obširnih travnikih. Napotimo se h gozdnemu robu na levi strani in ob njem smo v nekaj minutah na cesti, ki pelje na Velike Vrhe. Tam se nam do Polževega priključi Grosupeljska pot. Cesta se zelo zložno vzpenja naravnost na Velike Vrhe in kmalu jih zagledamo pred seboj. Tik pred vasjo je ob cesti spomenik Janeza Hlebša - Čira, komandanta 1. slovenske proletarske brigade Toneta Tomšiča, in Lada Babiča, namestnika politkomisarja te brigade, ki sta novembra 1942 v bojih z Italijani padla v tem kraju. lz Gradička na Velike Vrhe, 504 m, 46 preb., smo hodili 1 h 15 min. To je gručasta vas na vrtačasti kraški planoti z lepim razgledom na dolenjsko pokrajino do Kuma na sv. in Gorjancev na v., na jv. vznožju gričevja pa lepo vidimo Muljavo.

višina: 287 m Izvir Krke (razpotje)

Ni opisa
3.7 km, 1 ura 10 minut Izvir Krke (razpotje) - Muljava

Opis: Opomba: odsek je v osnovi opisan v nasprotno smer poteka, zato je potrebno to upoštevati pri navodilih

Pot vodi mimo izvira Krke. Krka izvira pod strmo polkrožno steno kot značilen kraški izvir. Tam je tudi vhod v približno 250 m dolgo Krško jamo, v kateri so našli ostanke iz mlajše kamene dobe. Ob koncu rova je 50 m dolgo jezero, v katerega pritekajo predvsem vode z Radenskega polja. Jama je odprta za ogled, razen ob izdatnih padavinah, ob katerih voda bruha tudi iz jame. Po pripovedi pisatelja Josipa Jurčiča v povesti Jurij Kozjak so se domačini zatekali v jamo ob turških vpadih.

višina: 329 m Muljava

Ni opisa