Išči po točkah

Začetek: Zadnjica

Konec: Grintovci

Razdalja: 11.7 km Čas hoje: 8 ur 30 minut Zahtevnost: Zelo zahtevna pot Označenost: Označeno

Opis

višina: 707 m Zadnjica

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
Planinska postojanka:

Dom stoji na vzpetini Griva na spodnjem robu visokogorske kraške planote Kriški podi. PD Radovljica ga je začelo graditi leta 1948, odprli pa so ga 7. oktobra 1951. Poimenovali so ga po Jožetu Pogačniku (1927-1951), načelniku gospodarske komisije PZS in pobudniku gradnje doma, ki se je smrtno ponesrečil v Mlinarici na poti k otvoritvi doma. Leta 1973 so dozidali prizidek s sanitarijami, umivalnicami in pralnico ter prenovili notranjost, prenovljeni dom pa so odprli 23. septembra 1973. Leta 1983 so iz Zadnjice zgradili tovorno žičnico,ki so jo v letih 2001 - 2003 povsem obnovili in predali namenu 12. septembra 2003. 15. septembra 1985 so v zgornji postaji zraven doma odprli bivak z zimsko sobo. Leta 1993 so vključili mobitel. Leta 2004 so obnovili ostrešje in dom prekrili z novo kritino. Dom je odprt od 1. julija do zadnje nedelje v septembru. V gostinskem prostoru je 45 sedežev, točilni pult; v 5 sobah je 37 postelj, na treh skupnih ležiščih pa 22 ležišč; v zimski sobi je 20 ležišč, štedilnik; WC, umivalnica ; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, fotovoltaični sistem in agregat za elektriko, mobitel.  Opis:

Od Pogačnikovega doma se spustimo po vzpetini proti s. do bližnjega razpotja. Na desno pelje pot na Križ in Škrlatico, SPP pa gre naravnost do melišča pod j. stolpom Razorja. Po melišču se vzpnemo na desno k rebrastim platem, prek katerih nam pomagajo oprijemni klini. Nato nas pot popelje po široki travnati polici na skalnate plati, kjer nam olajšajo vzpon oprijemni klini in žična vrv. Pot nas pripelje do začetka velikega melišča v kotanji na j. pobočju Razorja. Čez strmo melišče se vzpnemo do vznožja sten jz. Razorjeve sosede Planje (2453 m). Ob vznožju pridemo po grušču v strmejše pečevje tik pod Sedlom Planja, kamor se kmalu vzpnemo. Od Pogačnikovega doma smo se vzpenjali 1 h. Pot je uvrščena med zahtevne poti.

višina: 2349 m Sedlo Planja

Sedlo Planja (2349 m) med Razorjem in Planjo je tudi preval med planoto Kriških podov in zatrepom doline Mlinarice med Razorjem in Prisojnikom. Na sedlu se odcepi pot na Planjo (30 min). S sedla se nam odpre prelep pogled proti z. in s., za katerega smo bili prikrajšani od Pogačnikovega doma. Nasproti se pnejo razbrazdana pobočja Prisojnika, naprej pa se zvrstijo Mojstrovka, Jalovec, Ozebnik, Pelci, Mangrt, Viš, Poliški Špik in ob dobri vidljivosti tudi Dolomiti. Izredno lepo vidimo Zadnjo Trento s samotnimi domačijami.Opis:

S sedla krenemo na desno v z. ostenje Razorja. Kar lepa pot nas čez položna melišča pod stenami vršnega dela Razorja pripelje do sistema polic in žlebov v obliki črke S, kateremu bomo sledili do vznožja. Z melišča zavijemo v levo na zgornjo polico, s katere se po strmih žlebovih, zavarovanih s klini in žičnimi vrvmi spustimo v širok kotel pod Planjo, kjer daleč v poletje leži sneg. lz kotla se zložno vzpnemo po široki spodnji polici do bližnjega roba, kjer zavijemo desno navzdol na melišče. Po melišču ob sz. vznožju Razorja pridemo na sočno zelenico z razpotjem nad studencem v zatrepu Mlinarice. Na zgornjem in spodnjem melišču sta v zgodnjem poletju snežišči, na policah in v žlebovih pa zaradi senčne strani leži dolgo v poletje sneg; za varno hojo potrebujemo cepin. Ta del poti je uvrščen med zelo zahtevne poti. Z Razorja do razpotja smo potrebovali 1 h 30.

višina: 2001 m Zatrep doline Mlinarice

Ni opisa

Opis:

Z razpotja, kamor smo prišli z Razorja, pelje desna Jubilejna pot prek Škrbine in skozi Zadnje okno na Zadnji Prisojnik (2392 m); ta pot spada med najdrznejše in je uvrščena med zelo zahtevne poti. Jubilejna pot je bila speljana leta 1953 v čast 60-letnice ustanovitve SPD.

višina: 2373 m Zadnji Prisank

Ni opisa

Ta odsek nima nobenega opisa.
višina: 1928 m Grintovci

Ni opisa